Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

Burun Estetiği; günümüzde insanlar tarafından en çok arzulanan ve en sık başvurulan estetik operasyonlardan biridir. Burun organımız yüz ortasında yer almaktadır. İletişim esnasında sıklıkla dikkatimizi en çok çeken yapıdır. Burnun boyutu, asimetrileri, burun ucu düşüklüğü gibi durumlar karşı tarafta oluşan güzellik algısını etkilemektedir.

Burun aynı zamanda nefes alma organımızdır, nefes alma esnasında önemli birçok fonksiyonu bulunmaktadır. Bu fonksiyonu ile hayat ve uyku kalitemizi etkilemektedir.

Hem dış (estetik) hem de iç (fonksiyonel) problemlerin giderilebilmesi için burun estetiği ameliyatı uygulanabilir. Burun içinde bulunan kıkırdak eğrilikleri (septal deviasyon), büyümüş burun etleri (konka hipertrofisi) gibi nefes alma zorluğu oluşturan sorunları estetik ameliyat esnasında düzelterek nefes yolunu açıyoruz.

Burun estetik ameliyatı hem estetik hem de fonksiyonel ihtiyaçları karşılayabilmesi nedeniyle ilgi duyulan, kapsamlı bir operasyondur. Hastalarımıza bu nedenle ameliyat öncesi operasyon ile ilgili her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ve ameliyatlarımız esnasında doğal görünümlü estetik burun elde etmenin yanında fonksiyonel açıdan da kaliteli nefes alınması için gerekli cerrahi işlemleri uyguluyoruz.


Rinoplasti Neden Yapılır?

Burun ameliyatları, sadece estetik amaçlı, daha güzel görünümlü burna sahip olmak için sıklıkla talep görmektedir. Kişilerin görünüşünde anlamlı değişiklik yaratabilen burun ameliyatları, özgüven duygusunu artırarak sosyal ilişkilerimize katkı sağlamaktadır.

Bazı kişilerde gördüğümüz burnun dış ve iç kısımlarının ileri eğriliği varlığında, estetik operasyon düşüncesi hiç bulunmasa bile bu kişilerde nefes yollarının düzeltilmesi için burnun tamamının düzeltilmesi gerekmektedir. Bu kişilerde nefes yollarının düzeltilmek için burun estetik operasyonu ile kombine olarak yapıyoruz.

Burun Yapısı Nedir?

Kişilerin burun yapıları birbirinden değişiklik gösterir. Büyük kemerli, eğri, sarkık burun uçlu, basık yapılı, geniş kemik tabanlı, kalın derili gibi burun yapıları olan kişiler estetik operasyon amacıyla tarafımıza başvurabilmektedir. Bu durumların her biri birbirinden farklı cerrahi yaklaşımlar gerektirmektedir. Bu nedenle bu konular detaylı olarak burun estetiği ameliyatı öncesinde kişinin kendi burun yapısına özel olarak açıklanmaktadır.

Estetik Burun Ameliyetı Neden Zordur?

Estetik burun ameliyatı; güncel teknolojik gelişmeler ile günümüzde ameliyat sonrası sürecin çok daha konforlu, ağrısız ve hızlı geçirildiği ameliyatlar haline dönüşmüştür. Ameliyat sonrası ile ilgili doğru bilgilendirmeler ile endişeleri gidermeye yardımcı oluyoruz.

Burun Ucu Estetiği Nedir?

Burun ucu estetiği yani “Tipplasti” sadece burun ucunun düzeltilmesi içeren bir ameliyattır. Burun kemiklerine herhangi bir işlem yapılmamakta veya minimal yapılmaktadır. Bu nedenle iyileşme süreci çok daha hızlı olmaktadır. Sınırlı bir cerrahi müdahale olduğundan kişilerin bu ameliyattan beklentisinin iyi anlaşılması ve açıklanması gereklidir.

Burun Estetiği Kimlere Uygulanır?

Burun estetik ameliyatı; sağlık durumu uygun olması halinde herkese yapılabilir. Burun dış görünüşünü beğenmeyen ve estetik ameliyat olma kararı alan kişiler bu ameliyat için tarafımıza başvurmaktadır.

Estetik ameliyatlar aslında doktorun veya başka birinin size önereceği bir ameliyat türü değildir. Estetik ameliyat kararını kişinin kendisi vermesi gerekir. Burnunuzun kanat kısmını, kemerini, genişliğini, burun ucu düşüklüğünüzü, deliklerinizin şeklini beğenmiyorsanız bu ameliyat için başvurabilirsiniz.

Her burnun farklı görsel veya yapısal sorunları bulunmaktadır. Burada size önereceğimiz en uygun operasyon ile sağlıklı nefes alabilen, hoş görünümlü burna sahip olabilirsiniz. Yukarıda anlatılanların ışığında, ameliyat olmanızı, genel anestezi almanızı engelleyecek sağlık sorununuz bulunmadığı takdirde burun estetik operasyonu olabilirsiniz.

Burun Estetiği Operasyonuna Nasıl Hazırlanılır?

Burun ameliyatı acil olunması gereken bir operasyon değildir. Ameliyat öncesinde hem bize hem de anestezi muayeneniz esnasında anestezi doktorunuza varsa düzenli kullandığınız ilaç ve hastalıklarınızı, allerji öykünüzü belirtmeniz gereklidir.

Genel anestezi işleminiz için gerekli olan tetkikler operasyonunuzdan önce hastanede yapılacak ve sonuçları anestezi doktorları tarafından kontrol edilecektir. Amacımız en üst düzeyde sizin sağlığınızı önceleyerek, cerrahi işleme güvenle başlamaktır.

10 gün önce kesilmesi gereken ilaçlar (aksi belirtilmedikçe)

  • Kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin vb),
  • Ağrı kesici ve anti-inflamatuar ilaçlar,
  • Vitamin hapları,
  • Zayıflama hapları

10 gün önce kesilmesi gereken yiyecek ve içecekler (aksi belirtilmedikçe)

  • Kiraz, sarımsak, karpuz gibi salisilik asit içeren aspirin benzeri etki gösteren gıdaların yoğun tüketimi
  • Bitkisel çaylar (yeşil çay, limonlu çay vb.)

Sigara, Nargile, Alkol (var ise) ne zaman kullanımı bırakılmalıdır?

  • Sigara ve nargile gibi tütün içerikli maddeler yara iyileşmesini bozmaktadır. Burun estetik ameliyat öncesi mümkün olacak en erken zamanda bırakılmasını tavsiye etmekle birlikte, ameliyat sonrası 10 gün kullanılmaması önerilmektedir.
  • Alkol kullanımı ameliyattan bir hafta önce bırakılmalıdır.

Burun Estetik Ameliyat Çeşitleri Nelerdir?

Burun estetik ameliyat çeşitleri günümüzde sık sorulan sorulardan biridir. Farklı açılardan bu sınıflama yapılabilir. Bu sınıflamalardan bir tanesi açık ve kapalı rinoplasitidir. Açık burun ameliyatında burun delikleri arasında ki alanda ufak bir kesi olmakla birlikte kesinin kalan kısımları burun içindedir.

Kapalı burun ameliyatında ise burun deliklerinin arasında ki kesi yapılmamakta, burun içi kesilerle işlem tamamlanmaktadır. Bir diğer sınıflandırma örneği ise, koruyucu ve yapısal rinoplasti’dir.

Her iki yönteminde avantajlı yönleri bulunmakla birlikte, önemli olan size yapılacak olan estetik ameliyat sonucunda güzel görünümlü burna sahip olmanızdır. Yöntem ne olursa olsun, önemli olan sonuç olduğundan hastalarımız açısından en doğru yöntemle en güzel sonuçları elde etmek birincil amacımızdır.

Ameliyatsız Burun Estetiği

Burun dolgu işlemi, ameliyatsız burun estetiğinde en sık kullanılan yöntemdir. Kullanılan burun dolgularının belirli bir süre için kalıcılığı bulunmaktadır. O nedenle tekrar uygulamalar gerekli olabilmektedir.

Ayrıca burun dolguları, burun kıkırdak yapılarına yaptığı baskı ile zarar verebilmektedir. Burun dolgusu aynı zamanda burnun boyutunda büyümeye neden olmaktadır. Sınırlı hasta grubunda, çok az problemi olan burunlarda tercih edilebilir.

Cerrahi Teknikler

Burun estetik ameliyatı farklı cerrahi tekniklerle yapılabilmektedir. Hepsinin amacı kişinin yüzüne uygun güzel görünümlü, fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getiren burun elde etmektir. Klasik yöntemler haricinde ultrasonik rinoplasti, koruyucu (preservation) rinoplasti günümüzde diğer popüler tekniklerdir.

Redüksiyon Rinoplasti:

Burun küçültmesi yaptığımız rinoplasti ameliyatıdır. Yüksek kemerli, büyük burunlu kişilerde klasik redüksiyon rinoplastisi uygulamaktayız.

Preservation Rhinoplasty-Koruyucu Rinoplasti:

Burun sırtını oluşturan kemik ve kıkırdak çatının aynı şekilde korunmasına dayanan estetik ameliyat tekniğidir. Sırt kısmına dokunmadan, daha altından yapılan düzeltmelerle burun şekillendirilmektedir.

Ultrasonik Rinoplasti:

Piezo elektrik cihaz ile burun kemik dokusunda şekillendirme ve daraltmaların yapıldığı cerrahi tekniktir. Burun estetik ameliyatında kemiksel yapıların şekillendirilmesi son derece önemli bir basamaktır. Piezo cihazı yardımı ile kemik yapıların şekillendirilmesi, cerrahın istediği yerden tam olarak istediği şekilde burna şekil vermesi açısından son derece faydalıdır.

Kliniğimizde kullandığımız teknik ultrasonik rinoplastidir. Morluk ve ameliyat sonrası oluşan ağrının diğer tekniklere göre daha az olması tekniğin diğer avantajları arasındadır.

Tiprinoplasti / Tipplasti:

Sadece burun ucuna yapılan estetik ameliyat çeşididir. Kemik yapıya herhangi bir işlem uygulanmamaktadır.

İkincil (Revizyon) Rinoplasti:         

Daha önce rinoplasti operasyonu geçirmiş ve herhangi bir nedenden dolayı ikinci kez operasyona başvuranlarda uygulamamız ikincil yani revizyon burun estetik operasyonudur. Bu konu revizyon rinoplasti başlığında detaylı olarak açıklanmıştır

Septorinoplasti:

Burun estetiği için başvuran bir çok kişide aynı zamanda septal kıkırdak deviyasyonu (kıkırdak eğriliği) bulunabilmektedir. Bu kişilerde aynı zamanda nefes yolunun kıkırdak eğriliğinden dolayı kapalı olması nefes şikayetlerine yol açmaktadır.

Bu kişiler estetik ameliyat amacıyla başvurduklarında kıkırdak eğriliğinin düzeltilmesi (septoplasti) ve burun estetiği (rinoplasti) ameliyatlarını birlikte uygularız. Bu kişilerde uyguladığımız bu ameliyata septorinoplasti (septoplasti ve rinoplasti operasyonu) denir.

Burun Ameliyatı Sırasında Olanlar

Burun estetiği genel anestezi altında yapıldığından hiçbir şey hissetmeyeceksiniz. Ameliyatınız tamamlandıktan sonra en son aşamada burun içine tampon ve dışına alçı yerleştirilmiş olacak, uyanma aşamasında bu nedenle ağızdan nefes almanız istenecektir.

Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci en çok sorulan konuların başında gelmektedir. Bu önemli iyileşme dönemini sorunsuz geçirmeniz için dikkat edilmesi gerekenleri bu başlık altında bulabileceksiniz.

  • Hastaneden ameliyattan sonra ki gün öğlene kadar taburcu olmuş olacaksınız ve ameliyat sonrası;
  • Deniz suyu ile burun içi yıkama, antibiyotikli krem ve nemlendirici damlalarla günde 3-4 defa uygulamanızı gösterildiği şekilde uygulayınız.
  • İlk 3-4 gün buz uygulamasına özen gösteriniz.
  • 2. Günden itibaren duş alabilirsiniz (Burun alçı-bantları ıslatmadan ılık su ile)
  • 3. Günden itibaren kontakt lens kullanabilirsiniz.
  • 3-4 günden itibaren günlük aktivitelere başlayabilirsiniz
  • 2. haftadan itibaren hafif sporlara (yürüyüş gibi) başlayabilirsiniz
  • 2. Haftaya kadar ağır yük kaldırmamaya özen gösterin
  • 1. Aydan itibaren kademeli olarak daha ileri güç gerektiren sporlara başlayabilirsiniz.
  • 2. aydan itibaren deniz, havuz kullanımı ve yüzme aktivitesine başlayabilirsiniz (burna travma oluşturabilecek denize atlama gibi durumlardan 6 ay kaçınılmalıdır).
  • İlk 2 ay
  • 3. Aydan itibaren güneş gözlüğü kullanabilirsiniz.
  • Ameliyat sonrası en az 2-3 ay süre ile genellikle ilk 6 ay gösterildiği şekilde masaj uygulaması son derece faydalıdır, günde 4-5 defa her seferinde 5-10 dakika kadar ilk 4 hafta daha yumuşak sertlikte sonrasında daha sert, ayna karşısında masaj uygulama gereklidir.

Burun Estetiği Yaş Sınırı Var mıdır?

Kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerektiğinden burun ameliyatları için erkekler yaş sınırı 18 iken kadınlar daha hızlı kemik gelişimini tamamladıkları için bu yaş sınırı 17’dir.

Nadiren de olsa hava yolunun ileri derece tıkalı olduğu durumlarda ciddi sağlık problemleri oluşabildiğinden daha erken yaşlarda ameliyat yapılabilmektedir.

Burun Estetiği Fiyatları 2023

Burun estetiği operasyonlarında en çok merak edilen konulardan biri de ameliyat fiyatlarıdır. Ameliyat ücretleri yapılacak olan operasyonun kapsamına göre değişebilmektedir.

İlk olarak istekleriniz ve istemedikleriniz dinlenir ve mevcut burun yapınıza göre ameliyat sonrası burnunuzla ilgili olabilecek durumlar açıklanır. Yapılacak ameliyat belirlendikten sonra burun estetiği fiyatı sizlerle paylaşılacaktır.

Burun estetiği fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için hemen bizle iletişime geçebilirsiniz. Burun estetiği fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.